Aloitatko toisella asteella opiskelun – saatat olla oikeutettu Kelan koulumatkatukeen

Koulut alkavat tällä viikolla pääsääntöisesti keskiviikkona 11.8. samalla myös Syksyn aikataulut astuvat voimaan. Osa on kuitenkin kouluvuotensa jo aloittanut ja olemme saaneet paljon kyselyitä koulumatkalippuihin ja Kelan koulumatkatukeen liittyen. Kysymyksiä on herännyt erityisesti toisen asteen opiskelijoilla, sillä tänä syksynä ensimmäistä kertaa kaikki 16 vuotta täyttäneet aloittavat koulun myös toisella asteella pakollisen perusopetuksen muuttuessa niin, että se sisältää myös toisen asteen koulutuksen. Tämän johdosta osa opiskelijoista on oikeutettu hakemaan Kelalta koulumatkatukea.

Olenko oikeutettu Kelan koulumatkatukeen?

Toisen asteen opiskelija on oikeutettu maksuttomaan perusopetukseen ja Kelan koulumatkatukeen, mikäli hän on syntynyt vuonna 2004 tai sen jälkeen ja päättänyt peruskoulun vuonna 2021 tai sen jälkeen. Lisäksi koulumatkan on oltava yli 7km yhteen suuntaan. Opiskelijan tulee itse hakea koulumatkatukea Kelalta ostamalleen Korsisaaren lipulle. Opiskelija siis ostaa ja maksaa lipun ensin itse ja hakee korvausta oston jälkeen. Lisää tietoa koulumatkatuesta saa Kelan sivuilta.

Miten haen koulumatkatukea?

Opiskelijan tulee täyttää Kelan koulumatkatukihakemus, jossa tulee ilmoittaa käyttävänsä muuta seutuliikennettä (ei Matkahuollon liikennettä). Lomakkeeseen tulee merkitä koulumatka ja kustannukset kuukausittain. Kerro siis mitä lippu tulisi maksamaan kyseisellä matkalla ilman korvausta. Kela tekee päätöksen asiasta ja jos opiskelijalla on oikeus koulumatkatukeen niin Kela maksaa oppilaan tilille lipun hinnan kuukauden ensimmäisenä päivänä tai ensimmäisenä arkipäivänä. Mikäli opiskelija ei ole oikeutettu koulumatkatukeen hän on velvollinen maksamaan lippunsa itse.

Mikäli en saa koulumatkatukea, mitä lippuvaihtoehtoja on?

Korsisaaren lippuvalikoimasta löytyy useita lipputuotteita, joista jokainen varmasti löytää itselleen juuri sopivan. Uusin tulokkaamme on nuorten sarjalippu joka on tarkoitettu alle 19v. nuorille ja sen saa kätevästi ladattua myös Korsisaaren mobiilisovellukseen! Nuorisolipun sarja- tai kausilippu on oiva vaihtoehto niille, jotka eivät ole oikeutettuja Kelan koulumatkatukeen.

Aikataulut ja pysäkkien ohitusajat

Eri bussi linjojen aikatauluja pääset kätevästi tarkastelemaan Matkahuollon reittioppaasta, vaikka pysäkin nimi ei olisi vielä tiedossa. Haku onnistuu myös omalla tai pysäkin osoitteella Matkahuollon aikatauluhausta. Kaikkien linjojen aikatauluihin voit kootusti tutustua verkkosivuillamme.

Huomioithan, että aikatauluissa ilmoitetut pysäkkiajat ovat arvoituja ohitusaikoja (tasauspysäkkejä lukuun ottamatta), joten olethan ajoissa pysäkillä! Bussi-Livestä voit kätevästi ja helposti seurata jokaisen linjan etenemistä ja näin ollen et myöhästy bussista!

Tsemppiä uuteen lukuvuoteen!