Liikkujan viikko

Liikkujan viikko alkaa lauantaina, viikkoa vietetään Euroopassa 16.-22.9.2023. Liikkujan viikon tarkoituksena on herättää ajatuksia omista liikkumisvalinnoista ja niiden vaikutuksista ympäristöön, terveyteen ja yhteiskuntaan. Liikkujan viikon kunniaksi haluamme esitellä sponsoroimamme nuoren urheilijan. Tony Lindelöf on 22-vuotias nurmijärveläinen sulkapalloilija. Haastattelimme Tonya ja hän kertoi meille ajatuksiaan sulkapalloilijan arjesta, sulkapallosta lajina sekä omista tavoitteistaan sulkapalloilijana.

Miten Tony päätyi sulkapallon pariin?

Tonyn isä Lasse Lindelöf on yksi 1990-luvun suomalaisista sulkapallohuipuista, ja hänen uransa innoitti myös Tonyn lajin pariin 12-vuotiaana. Lasse aloitti valmentajana Tapion Sulassa, joten lajin kokeilu tuntui luonnolliselta, mutta lopulta aloite tuli Tonyn äidiltä. Innostus kasvoi kuitenkin pian ja kehitys oli nopeaa, ja nyt Tonylla on takana kymmenisen vuotta sulkapalloilua. Nykyään isä toimii Tonyn päävalmentajana. ”Olen saanut paljon vinkkejä ja ohjeita isältä hänen sulkapallotaustansa vuoksi. Kotona jutellaan sulkapallosta jatkuvasti, ja se on iso etu”, Tony kertoo.

Tony keskittyy tällä hetkellä täysillä sulkapalloon. ”Treenejä on yleensä kahdesti päivässä ja viikossa on yksi vapaapäivä. Erikseen on fysiikkatreenit ja sitten lajitreenit. Kisapäivinä aikataulu tietenkin elää”, Tony sanoo. Kilpailuja on yleensä kerran tai kaksi kuukaudessa.

Tony Lindelöf ammattilaissulkapalloilija

Miksi sulkapallo ja mistä motivaatio löytyy?

”Sulkapallossa parasta on lajin monipuolisuus. Fyysiset elementit, pelaaminen ja lajiin liittyvä taitoaspekti kokonaisuudessaan”, Tony summaa. Yhteisöllisyyden merkitys ja sosiaalinen, yhdessä tekeminen ovat myös tärkeitä asioita. Seurassa puhalletaan yhteen hiileen ja pyritään siihen, että jokainen voi kehittyä ja parantaa omaa suoritustaan.

Jatkuva halu kehittyä ja oman kehityksen näkeminen motivoi. Seurassa on uskomaton yhteishenki ja toisilta saa tukea vaikeampina päivinä. ”Treeneihin on aina kiva mennä”, Tony toteaa. Häviäminen harmittaa, mutta toisaalta kannustaa parantamaan omaa suoritusta ja lisää treeni-intoa entisestään. ”Voittaminen tuntuu tietenkin todella hyvältä. Menestys ja kehittyminen on osoitus siitä, että on oikealla tiellä”, Tony kertoo hymyillen.

Tonyn tavoitteet ovat korkealla. ”Haluan nousta Suomen ykköspelaajaksi kaksinpelissä. Suomen edustaminen olympialaisissa ja menestys arvokisoissa ovat suuria haaveita, joita kohti tehdään töitä”, Tony sanoo. Tarkoituksena on tehdä hieno ura sulkapalloilijana ja tehdä urheilusta ammatti. Jo peruskoulussa ajatus sulkapalloilijan ammattiurasta oli vahva.

Kulkiessaan Ruskeasuolle treeneihin Tony valitsee mielellään kulkuvälineeksi Korsisaaren bussin. Liikkujan viikon teemaan liittyen onkin hyvä aika pysähtyä pohtimaan, voisiko omia harrastusmatkoja tehdä joukkoliikennettä hyödyntäen.

Kuva Jere Kokko