Linja-autolla luonnon keskelle

Suomen luonnon päivää vietetään tulevana lauantaina 26.8.2023. Ensimmäistä kertaa Suomen luonnon päivää vietettiin vuonna 2013. Tänä vuonna juhlapäivän kunniaksi Suomen lipun voi nostaa salkoon, koska sisäministeriö on lisännyt Suomen luonnon päivän vakiintuneiden liputuspäivien joukkoon. Tiedätkö, millaisia luontokohteita Nurmijärveltä löytyy mihin on mahdollista päästä joukkoliikenteellä?

Joukkoliikenteellä Nurmijärven luonnon äärelle

Nurmijärven joukkoliikenteen linjat 457 ja 465 vievät sinut monien Nurmijärven luontokohteiden läheisyyteen ja mahdollistavat retkeilyn ilman parkkihuolia. Liput linja-autoon ostat kätevästi mobiilisovelluksesta, joten riittää kun pakkaat vain eväät mukaan ja puet mukavat retkivaatteet päälle. Kokosimme yhteen suosikkikohteemme ja miltä pysäkiltä pääset kohteisiin.

Sääksi ja Kiljavannummi – vietä päivä jääkauden maisemissa

Sääksjärven ja Kiljavannummen alue on varmaankin Nurmijärven tunnetuimpia ulkoilukohteita. Vaikka parhaimmat uimarantapäivät taitavat tältä vuodelta olla jo takanapäin, tarjoaa Sääksjärven alue silti erinomaiset ulkoilumaastot.

Kiljavannummi ja Sääksjärvi ympäristöineen kuuluvat erilaisiin suojeluohjelmiin ja ovat osittain rauhoitettuja, joten alueella liikkujien on syytä pysytellä merkityillä reiteillä, jotta alueella ulkoilu on jatkossakin kaikille mahdollista.

Sääksin ja Kiljavannummen alueen kuntopoluille pääsee käteväsi Kiljavantien varrella olevilta bussipysäkeiltä reippailemaan; esim. Kehityksen Maja I, Kiljavan Kivi L, Sääksintie P tai E. Nurmijärven kunnan sivuilta löytyy Kiljavannummen ulkoilureittikartta, josta voit suunnitella sinulle sopivan reitin. 

Kuhakoski – Uudenmaan suurin vesiputous

Kuhakosken läheisyydessä ei virallisia pysäköintipaikkoja ole, joten linja-autolla voit jättää auton ja pysäköintihuolet kotiin. 150 metriä pitkän kosken kuohuntaa kuunnellessa voi samalla nauttia eväitä viereisillä kallioilla. Varsinkin runsasvetiseen aikaan 16 metriä putoava putous on kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa. Ammattikoulun pysäkiltä (Ammattioppilaitos P ja E) on helppo reippailla koskelle ja kuulostella, missä kohtaa kuohunta alkaa.

Isosuon luontopolku

Isosuon luontopolku on Nurmijärven alueen uusimpia retkikohteita, ainakin reitiltään. Isosuon alueelle valmistui joku aika sitten pitkospuut, joiden ansiosta reitti sopii myös hieman huonompijalkaisille. Isosuon Natura-alueelta on kuljettavissa kaksi eripituista reittiä (900 metriä ja 2,3 kilometriä). Reitin varrella on myös penkkejä, joissa on hyvä hetki istahtaa ja juoda vaikka termarista kupposet kuumaa.


Arkisin useampikin koululaisvuoro kulkee Klaukkalan jäähallin pysäkkiparin ohi, mutta viikonloppuna läheisin pysäkkipari on Lepsämäntie E ja P.

Seitsemän veljeksen vaellusreitti

Kaipaako mielesi pidempää ja hieman vaativampaa samoilua luonnossa? Silloin kannattaa harkita Seitsemän veljeksen vaellusreittiä. Reitin viralliset päätepisteet löytyvät Helsingistä ja Hyvinkäältä, mutta jos haluat viettää päivän Nurmijärven luonnossa vaeltaen, on hyvä vaihtoehto kulkea reitin Nurmijärven osuus.

Jos reitin aloittaa Myllykoskelta, sinne pääsee viikonloppuisin Helsingistä tai Rajamäen suunnalta linjalla 465, kun jää Pekontiellä pois ja reippailee pari kilometriä Myllykoskelle. Myllykoskelta voi lähteä kulkemaan Seitsemän veljeksen reittiä kohti Pikkukoskea, josta matka jatkuu hiidenkirnuille. Hiidenkirnuilta voi miettiä suunnistaako Alhonniittuun Rajamäentien varteen linja-autopysäkille vai jatkaako hiidenkirnuilta vielä reitin mukaisesti Rajamäelle ja sieltä linja-autolla kotiin.

Joukkoliikenteen reitit ja aikataulut löydät Matkahuollon reittioppaasta.

Meinasitko lähteä viikonloppuna luontoon?