Auton vapaapäivä

Auton vapaapäivä päättää Liikkujan viikon torstaina 22.9. Tiesitkö, että tällä hetkellä on käynnissä Euroopan liikkujan viikko. Vuosittainen Liikkujan viikko on tänä vuonna korostanut eri liikkumisvalintojen vaikutuksia omaan talouteen ja energiankäyttöön. Kuinka usein sinun tulee pohdittua omaa liikkumista tai energian käyttöä?

Auton vapaapäivä ja ilmainen joukkoliikenne

Torstaina 22.9. auton vapaapäivänä Korsisaaren mobiilisovelluksessa on ilmaiset kertaliput (ei koske Duo-lippua) koko päivän. Mitä jos kokeilisit jättää autoon kotiin lepäämään ja kulkisitkin koko päivän joukkoliikenteellä? Saat kätevästi sinulle toimivimmat joukkoliikenteen reitit selville käyttämällä Matkahuollon reittiopasta. Syötä reittioppaaseen lähtö- ja saapumispaikkasi, opas kertoo nopeimman reitin paikkojen välillä. Reittiopas ei välttämättä vaadi tarkkaa osoitetta vaan tunnistaa esimerkiksi monet kaupat nimen perusteella.

Korsisaaren mobiilisovellus on ladattavissa Google Play– ja App Store -sovelluskaupoista puhelimeesi. Mobiilisovelluksesta voit ostaa kertalippujen lisäksi myös kausi- ja sarjalippuja. Kertalipuissa on erillinen aktivointiaika. Lippu ei siis tule voimaan suoraan oston jälkeen vaan vasta aktivoinnin jälkeen. Voit ostaa kertalipun valmiiksi hyvissä ajoin pysäkillä autoa odotellessa ja aktivoida vasta autoon noustessa, jolloin voimassaoloaikaa ei kulu pysäkillä odottelemiseen.

Koska viimeksi olet pohtinut työmatkasi kulkemista?

Korkealla pysyvä polttoaineen hinta on toivottavasti laittanut jokaisen pohtimaan kulkemistaan. Oletko laskenut, paljonko kuukaudessa menee polttoaineeseen rahaa? Jos ajat päivittäin autolla Helsinki-Nurmijärvi väliä ja ajoa kertyy työmatkoilla 75 kilometriä päivässä, tekee se 21 työpäivän kuukausina ajoa vähintään 1 575 kilometriä. Riippuen paljonko auto kuluttaa, mutta jos alla 6l/100km kuluttava auto ja polttoaineen hinta huitelee 2€/litra, niin kuukaudessa pelkästään työmatkojen polttoaineeseen kuluu reilusti yli 180 €. Kun taas Nurmijärven joukkoliikenteen Nurmijärvilippu Nurmijärvi-Helsinki välille 30 päivän ajaksi maksaa 105€.

Auton vapaapäivä

Auton vapaapäivä on järjestetty ensimmäistä kertaa Euroopassa jo 1990-luvullla. Teemapäivällä ja tempauksilla haluttiin kiinnittää huomiota lisääntyvän liikenteen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin sekä joukkoliikenteen kehittymiseen. Hyvien kokemusten vuoksi, Euroopan komissio ja Pääosasto XI: Ympäristö, turvallisuus ja pelastuspalvelu julistivat 22. syyskuuta koko Euroopan kattavaksi autottomaksi teemapäiväksi vuonna 2001. Tapahtuma on nykypäivänä kansainvälistynyt jopa Euroopan rajojen ulkopuolelle.

Olisiko sinun mahdollista jättää edes yhdeksi päiväksi auto kotiin ja kokeilla joukkoliikennettä? Hyvää Auton vapaapäivää!