18.03.2024

Anu toivoisi näkevänsä enemmän naiskuljettajia liikenteessä

Linja-autonkuljettajan työ vaatii rauhallisuutta, asiakaspalveluhenkeä ja positiivista asennetta. Linja-autonkuljettaja Anu tuli haastateltavaksemme ja kertoi, millaista on tehdä töitä naisena miesvaltaisella alalla. Anu kannustaa naisia lähtemään rohkeasti ja ennakkoluulottomasti alalle!

Olen Anu ja olen työskennellyt Korsisaarella jo 20 vuotta. Vuonna 2002 jäin lasten kanssa kotiin seitsemän vuoden ajaksi, ja tätä ennen minulla oli oma yritys. Yritystoiminta jäi, kun jäin lasten kanssa kotiin. Seitsemän vuoden kotona olon aikana tein satunnaisesti perhepäivähoitajan töitä. Olin jo aiemminkin hakenut iltataksinkuljettajaksi, mutta totesin silloin, että ajankohta ei ollut oikea. Olen aiemmin ollut töissä kaupan alalla myyntilinjalla ja saattaisin olla edelleenkin, jos bussikuljettajan kurssin aloitus ei olisi osunut kohdalle. Päädyin lopulta hakemaan bussikuljettajan kurssille. Koulutus minulla on myös kaupan alalta. Kuvittelin ennen kuljettajan työtä, etten haluaisi tehdä mitään muuta kuin olla kaupassa töissä, mutta myöhemmin totesin, että kuljettajan työssä on monipuolisesti niitä asioita, joista pidän, esimerkiksi asiakaspalvelu, ajaminen ja ihmiskontaktit.  Lapsuuden haaveammattini oli lihatiskin myyjä tai linja-autonkuljettaja (tai muu auton kuljettaja).

Asiakkaiden kohtaaminen tekee työstä merkityksellistä

Linja-autonkuljettajan työssä pidän erityisesti työn monipuolisuudesta, ajamisesta ja asiakaspalvelusta. Tilausajotyössä hienoa on itsensä haastaminen ja asiakaspalvelu, joka on vielä keskeisemmässä osassa tilausajoissa kuin linja-ajoissa. Linja-ajoissakin silti koen, että asiakkaita voi auttaa ja palvella vielä enemmän, jos vain haluaa ja viitsii, esimerkiksi antamalla vinkkejä aikatauluista ja ohjeistamalla vaihtoyhteydet kunnolla. Asiakas ei välttämättä osaa odottaa vastaavanlaista palvelua, joka yllättää usein positiivisesti.

Huonoja päiviä ei linja-autonkuljettajana oikeastaan juuri ole, toimiston puolella sen sijaan joskus on. Perehdytettävälle sanoin kerran, kun oli hirveä räntäkeli, että nautin sellaisista päivistä, koska silloin tuntee oikeasti tekevänsä kunnolla töitä. Silloin pääsen todella nauttimaan onnistumisen tunteesta, kun pääsee paikasta A paikkaan B ”ehjänä”. Koen, että tieto, jota minulla on ollut jo etukäteen esimerkiksi matkakorteista, on lisännyt työn mukavuutta. Ajattelen, että vastoinkäymiset ovat lähinnä vain haasteita, joista voi suoriutua. Tykkään ottaa itse selvää asioista vapaa-ajallani, jotta voi neuvoa asiakkaita paremmin.

Asiakkaat tekevät päivästä hyvän ja auttavat jaksamaan töissä. Tyhjän auton ajaminen tuntuu turhalta ja tyhmältä. Mitä enemmän on ihmisiä kyydissä, sitä tarpeellisempi olo ajamisesta tulee.

Mieleenpainuvin keikka on varmaankin Nuuksion keikka ulkoministeriölle, jossa auto hajosi kesken keikan. Kyseessä oli pitkä keikka ja lokaatio, jonne auto ajettiin, oli haasteellinen puiden ja muiden ympäristötekijöiden vuoksi. Pitkän päivän päätteeksi auto ei käynnistynytkään, sillä startti oli mennyt rikki. Kuljettajana minun piti alkaa soittelemaan takseja yli 40 henkilölle. Osa taksinkuljettajista ei suostunut laskutukseen ja siksi jouduin maksamaan osalle omalla kortilla taksit. Ulkoministeriö maksoi matkat sitten myöhemmin takaisin. Kuljettajana jäin itse odottelemaan hinausautoa. Auto päädyttiin hinaamaan pois, ja jouduin itse olemaan kuskin paikalla autossa, koska tie oli niin kapea. Kaikista vaikeuksista huolimatta koen, että keikka meni silti hyvin, koska asiakas oli loppujen lopuksi tyytyväinen ja kaikki saatiin kuljetettua takaisin ulkoministeriölle tavalla tai toisella. Haasteista selviäminen lisää uskoa omaan tekemiseen ja omaan ammattitaitoon.

Korsisaarella töissä

Korsisaarella työntekijänä oleminen on läheistä. Pieni firma, jossa tuntuu kuin perheeltä. Ikään kuin olisin kotona, kun kaikki on niin tuttua. Olen ollut pitkään talossa, joten tiedän, miten homma täällä toimii. Toivoisin kulttuuri- tai liikuntaseteleitä, ne olisivat mukava tapa osoittaa arvostusta kuljettajia kohtaan! Tällaiset edut sitouttavat työntekijöitä.

Anu toimiston kahvihuoneessa tauolla.

Työnhakijoille haluaisin sanoa, että hakeutukaa rohkeasti alalle, etenkin naiset! Koen, että naisista olisi hyviksi asiakaspalvelijoiksi. Asiakaspalveluhenkisyyttä kaivataan kuljetusalalla! Hyvä linja-autonkuljettaja on asiakaspalveluhenkinen. Tämä on tärkein ominaisuus, etenkin maalla. Asiakkaiden neuvominen ja auttaminen on tärkeää. Linja-autonkuljettajan pitää olla pitkäpinnainen ja rauhallinen liikenneturvallisuuden ja asiakkaiden takia. Turvallinen ajotapa on ykkösprioriteetti. Sen lisäksi joustavuus ja positiivinen asenne ovat tärkeitä.

Uuden oppiminen motivoi ja auttaa jaksamaan työssä

Minua inspiroi tällä hetkellä uuden oppiminen, kaikessa. Opettelen vapaaehtoisesti uudet reitit ja linjat, koska uuden oppiminen kiinnostaa niin paljon. Haluan osata paljon asioita ja laajasti. Koen myös, että työntekijä, joka osaa laajemmin asioita, on arvokkaampi tekijä kuin joku, joka ei välttämättä osaa yhtä laajasti. Itsensä haastaminen inspiroi. Toimistoaika on ollut stressaavaa, mutta koen, että työ antaa silti hyvin paljon. Koen, että stressi koukuttaa tietyllä tavalla. Olen ylpeä itsestäni, kun olen oppinut itse kaiken tekemällä, vaikka se syö aikaa enemmän kuin se, että joku opettaa minua.

Koen olevani todella työorientoitunut, työni merkitsee minulla todella paljon. Ajattelen, että työt pitää tehdä, koska kukaan muu ei tee, jos en tee niitä itse. Koen usein olevani valmis tekemään enemmän kuin mitä minulta odotetaan. Lapseni on sanonut minulle joskus pienenä, että voisi alkaa linja-autonkuljettajaksi muuten, mutta sitten ei olisi koskaan kotona. Koen, että työpäivien pituus voi olla iso rajoittava tekijä uusille alalle pyrkiville. Vapaa-aikaa ei jää hirveästi, joka näkyy esimerkiksi perheessä. Koen, että elän työlleni, eikä kavereita ei ole hirveästi työn ulkopuolelta.

Normaali työpäivä on yleensä sellainen, jona tehtäviä tulee jatkuvasti lisää, sillä en aina osaa sanoa ei. Ylityöllistän itse itseäni, koska en aina tunnista omia rajojani. Tulee helposti olo, ettei tee tarpeeksi, vaikka se ei olekaan totta. Päivät ovat välillä hektisiä ja haastavia ja kuluvat nopeasti. Jos omista rajoistaan ei pidä kiinni, on helppoa uupua. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on siksi ensiarvoisen tärkeää, sillä työtä kyllä riittää niin paljon, kun on valmis tekemään. Rentoudun mökillä, siellä voi sulkea työasiat pois mielestä. Saunassa käyminen, terassilla istuminen ja takkatulen katseleminen viinilasin kera ovat mukavaa vastapainoa työlle.

Lisää ajankohtaista