18.03.2024

Asiakkaat tekevät työstä merkityksellistä ja palkitsevaa

Taksinkuljettajan työ sopii sellaiselle henkilölle, joka ei pelkää haasteita ja nauttii siitä, etteivät työpäivät ole koskaan täysin samanlaisia.

Haastattelimme taksinkuljettaja Aria, jonka mukaan taksinkuljettajan tärkeimmät ominaisuudet ovat sosiaalisuus ja positiivisuus. Taksinkuljettajan työ on monipuolista, asiakasläheistä ja vaihtelevaa työtä.

Olen päätynyt taksialalle useamman mutkan kautta. Olin mukana työelämässä aina vuoteen 2013 saakka, sitten tuli valitettavasti terveysongelmia, joiden vuoksi jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2016. Vuonna 2016 huomasin Facebookissa, että Korsisaari mainosti taksikurssia. Lähdin syksyllä taksikurssille ja sitä kautta ajauduin alalle. Minulla oli toki ollut muutamia ystäviä, jotka olivat taksia ajaneet, mutta itse en ollut tullut ajatelleeksi taksinkuljettajan työtä. Eläkkeellä ollessa oli ylimääräistä aikaa, joten aloin pohtia, voisiko tässä olla minulle seuraava juttu. Tein jonkin verran myös vapaaehtoistyötä erilaisissa järjestöissä, mutta suurin kokemus minulla on myyntityöstä. Vapaaehtoistyössä ei oikein ole tuloksellista tavoitetta mielessä, mihin taas taksinkuljettajan työssä törmää jatkuvasti.

Taksinkuljettajana Korsisaarella

Taksinkuljettaja Ari toivottaa matkustajan tervetulleeksi.

En tehnyt tietoista valintaa lähteä töihin juuri Korsisaarelle. Tuohon aikaan tuli vietettyä paljon aikaa Facebookissa ja muutenkin sosiaalisessa mediassa. Heti kun näin Korsisaaren mainoksen, se puhutteli ja olen ollut päätökseeni tyytyväinen. Sattuma johdattaa. Hommat hoituvat Korsisaarella kuten pitääkin.

Olen viihtynyt Korsisaarella erittäin hyvin. Aloitin vuoden 2017 tammikuussa ja yli viisi vuotta tässä on jo tullut täyteen. Jälkeenpäin on tullut mietittyä, miten voikin aika mennä niin nopeasti. Toki joskus tulee huonona päivänä mietittyä, että voisi sitä muutakin tehdä, kuin odotella tolpalla kyytejä. Kokonaisuutena taksinkuljettajan työ tuo minulle kuitenkin niin paljon positiivista elämääni, että olen viihtynyt mainiosti. Viihtyvyyteen vaikuttavia tekijöitä on monia, mutta esimerkiksi Korsisaaren tuki ja kalusto, jolla töitä tehdään, ovat tärkeitä. Arvostan perheyrityksen arvoja ja vahvaa halua pitää työntekijöistä hyvää huolta. Vastuuta ja vapautta saa sopivassa suhteessa, mutta osataan myös vaatia, silloin kun se on tarpeen. Lähiesihenkilöihini olen todella tyytyväinen ja ylipäätään koko pienkalustopuoli toimii hienosti. Kuljettajan työssä korjaamonkin työntekijät ovat tulleet tutuiksi ja heiltä saa aina apua, jos tarvitsee. Olen saanut muiltakin yrityksiltä kyselyitä, josko vaihtaisin heille töihin, mutta olen ollut tyytyväinen Korsisaarella eikä aihetta työnantajan vaihtoon ole.

Asiakaskontaktit tekevät työstä merkityksellistä

Mielestäni taksinkuljettajan työn parhaisiin puoliin kuuluu ehdottomasti se kontakti asiakkaisiin; olivat he sitten koululaisia tai muuta asiakaskuntaa. Kaikki sosiaaliset kontaktit asiakkaiden kanssa. Sen lisäksi pidän työn vaihtelevuudesta – ei siellä oikeastaan kahta samanlaista päivää juurikaan ole. Tein itse ennen myyntityötä ja sen parissa tuli paljon kilometrejä. Eläkkeellä aloin kaipaamaan vähän autolla ajamista ja se toki kuuluu tiiviisti taksinkuljettajan työhön. Lisäksi tässä työssä pääsee näkemään paljon paikkoja, joissa ei muuten tulisi käytyä. Eläkeläisenä oma elantoni ei koostu täysin tästä työstä saadusta palkasta, joten pystyn suhtautumaan työhön ehkä enemmän harrastuksena. Muista harrastuksista joutuu maksamaan – tästä saa jotakin taskun pohjalle. Tunnen itseni hyödylliseksi, kun pääsen kuljettamaan ja auttamaan asiakkaita. Elämällä on selkeämpi rytmi, kun on säännöllisesti jotakin puuhaa. Pidän vastuusta. Aikaisempi kokemus asiakaspalvelutyössä on osoittautunut todella hyödylliseksi. Kielitaidosta on myös huima apu.

Taksinkuljettajan työstä tekee merkityksellistä se, että tapaa erilaisia ihmisiä ja voi auttaa heitä. Ihmisillä on tarve päästä paikasta A paikkaan B turvallisesti, nopeasti ja luotettavasti, ollaan sitten menossa lääkäriin, kokoukseen, tapaamaan ystäviä tai mihin tahansa. Monelle iäkkäälle ihmiselle taksimatka voi olla päivän ainoa kontakti ulkomaailmaan, ja esimerkiksi apteekki- ja kauppakäynneissä avustaminen tuo todella paljon merkityksen tuntua. Siinä näkee reaaliajassa positiivisen tuloksen, kun asiakas saa tarvitsemaansa apua ja palvelua. Paljon erityisryhmiin kuuluvia koululaisia kuljettaneena myös kuljettajan ja asiakkaan välinen suhde palkitsee. Erityisryhmiin kuuluvat lapset ja nuoret eivät aina ole helpoimpia asiakkaita, mutta kun heidän luottamuksensa saa ja he hiljalleen avautuvat enemmän, se on todella palkitsevaa ja tekee työstä merkityksellistä. Kenelle tahansa voi joskus sattua ikäviä asioita ja joskus taksinkuljettaja on se, joka kuuntelee. Sen lisäksi Helsingissä tapaa paljon muualta tulleita asiakkaita, joille taksinkuljettajan apu on korvaamatonta, jotta pääsee liikkumaan tuntemattomassa paikassa. Taksinkuljettaja näkee elämän kirjon: arkea ja juhlaa, iloa sekä surua.

Työssä jaksamisesta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää

Työssä jaksamiseen vaikuttaa eniten oma motivaatio. Jos pidät työstäsi, tunnet sen tärkeäksi ja merkitykselliseksi itsellesi ja tunnet onnistuvasi siinä, niin se tietenkin ruokkii myös motivaatiota. Lisäksi positiivinen palaute asiakkailta, omilta työkavereilta ja esihenkilöiltä tuo iloa ja jaksamista. Taksinkuljettaja hyötyy suuresti ulospäinsuuntautuneisuudesta ja positiivisesta asenteesta – nämä asiat auttavat jaksamaan myös ne raskaammat ja huonommat hetket. Tosiasia on kuitenkin sekin, että raha motivoi. Jos istut kahvilla päivät pitkät, ei kassa paljoa kilise.

Taksinkuljettaja Ari kertoo miksi viihtyy työssään.

Omasta vapaa-ajasta täytyy pitää kiinni, esimerkiksi jokin harrastus, jonka avulla työstä pääsee irtautumaan, on hyvä. Työlle tarvitaan aina vastapainoksi jotain muuta. Omasta terveydestä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää ja tukee jaksamista.

Joskus työssä kohtaa myös haasteita. Välillä kaikki eivät yksinkertaisesti tule kaikkien kanssa toimeen, ja tämä voi joskus aiheuttaa asiakkaiden kanssa vaikeuksia itsestä riippumatta. Ajankäyttö on haasteellista, taksinkuljettajan työssä ei olla joka minuutti aktiivisena, ja se motivaatio täytyy löytää myös niihin hetkiin, kun joutuu odottelemaan tyhjän panttina. Työn tekeminen liikenteessä on aina arvaamatonta, jokaista ruuhkaa tai kolaria ei voi ennustaa. Tämä joskus vaikuttaa asiakkaidenkin asenteisiin, vaikka kuljettaja ei toki ruuhkalle mitään voi.

Hyvä taksinkuljettaja tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa

Suosittelisin taksinkuljettajan työtä ihmiselle, joka on sosiaalinen ja tulee hyvin erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Plussaa tuo se, jos olet avoin tekemään töitä vaihtelevasti sekä päivisin että öisin. Autolla ajamisesta täytyy pitää ja ihmisten kanssa täytyy pystyä kommunikoimaan. Siitä on apua, jos on hyvä lukemaan ihmisiä ja ymmärtää nopeasti, mitä kukin missäkin tilanteessa kaipaa ja tarvitsee. Positiivinen asenne on todella tärkeää, se kantaa ikävienkin hetkien yli. Vaikka kuljettajan työ on sosiaalista, täytyy pystyä tunnistamaan myös ne hetket, kun asiakas ei ehkä kaipaa juttukaveria vaan haluaa olla omissa oloissaan. Itsenäinen ote työhön on eduksi, taksinkuljettajan työssä ei kukaan ole koko ajan vahtimassa tai toisaalta kertomassa mitä täytyy tehdä. Pitkä pinna ja lehmän hermot pelastavat monesta hankalasta tilanteesta. Taksinkuljettajan työssä on myös se hyvä puoli, että mitään tutkintoa tai laajaa pohjakoulutusta ei vaadita – hyvin erilaisista tilanteista tulevat ihmiset voivat siis onnistua taksinkuljettajina.

Lisää ajankohtaista

  • Asiakaspalvelu on lähellä sydäntä
    Taksinkuljettaja Ulla pitää työssään eniten asiakaspalvelusta. Asiakaspalveluhenkisyys on loistava ominaisuus taksinkuljettajalle, sillä taksinkuljettajan työ on paljon muutakin kuin vain auton ajamista.
  • Anu toivoisi näkevänsä enemmän naiskuljettajia liikenteessä
    Linja-autonkuljettajan työ vaatii rauhallisuutta, asiakaspalveluhenkeä ja positiivista asennetta. Linja-autonkuljettaja Anu tuli haastateltavaksemme ja kertoi, millaista on tehdä töitä naisena miesvaltaisella alalla. Anu kannustaa naisia lähtemään rohkeasti ja ennakkoluulottomasti alalle!
  • Hankalistakin tilanteista selviää aina positiivisella ja rennolla asenteella
    Taksinkuljettajan työ on itsenäistä, mutta silti sosiaalista. Taksinkuljettaja Samwel kertoi haastattelussamme taksinkuljettajan työn eri puolista. Yhteistyön merkitys on suuri, vaikka työ onkin itsenäistä.