Museobussimme ”Sämpylän” tarina
Museobussimme, vuonna 1962 valmistunut Kässbohrer Setra S 6, eli tuttavallisemmin Sämpylä, täytti heinäkuussa 60 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi haluammekin jakaa hieman upean Sämpylän ainutlaatuista tarinaa. Sämpylä on saapunut Korsisaarelle useamman mutkan kautta, mutta se on edelleen käytössämme ja varattavissa tilausajoihin kelivarauksella.
Mistä tulee museobussin nimi Setra?
Nimi ”Setra” tulee saksan kielen sanoista ”selbst” ja ”tragend”, jotka tarkoittavat suomeksi riippumatonta ja omavaraista. Nimellä haluttiin kuvata uudenlaista rakennustekniikkaa, jossa linja-autolla ei ole alustaa. Saksalainen Otto Kässbohrer alkoi suunnitella tällaista linja-autoa vuonna 1950. Ensimmäinen Kässbohrer Setra S 8 syntyikin vuonna 1951 ja seuraava, Setra S 10, vuonna 1953. Suurin ero autoissa on koko – numero kertoo, kuinka monta penkkiriviä sisälle mahtuu. Setra S 6 oli rakennussarjan kolmas ja myös pienin versio, jonka valmistus aloitettiin 1955. S 6 -mallin Setraa valmistettiin aina vuoteen 1964 saakka, ja yhteensä niitä on laskettu liikenteeseen noin 1200 kappaletta. Vuonna 1962 saatiin Suomeenkin yksi – tiettävästi ensimmäinen – näistä upeista kaunokaisista. Suomen Turistiauto Oy ja Kiitokori Oy toivat Setra S 6:n yhteistyönä Suomeen. Sämpylä oli tuolloin vasta luuranko: siinä oli teräskehikko, moottori ja kaikki hallintalaitteet mukana. Kiitokorissa Kausalassa Sämpylä sai viimeisen silauksen, kun se pellitettiin, sisustettiin ja verhoiltiin. Tuolloin alkuperäinen ajatus oli tuoda lisää Setroja Suomeen, mutta koska Turistiautolla oli jo ennestään Büssingejä, päätettiin tulevaisuudessakin tilata niitä – näin ollen S 6 jäi sillä erää heidän ainokaiseksi Setrakseen. Alun perin Setra oli väriltään vaaleansininen ja valkoinen.
Museobussi Setra S 6:n vuodet Suomen Turistiauto Oy:n palveluksessa
Suomen Turistiauto Oy otti Setra S 6:n käyttöönsä 7.7.1962 sen valmistuttua Kiitokorilta. Talossa oli tapana nimetä linja-autot, ja Setrasta tuli Sieppo. Sieppo rekisteröitiin numerolla BF–810. Sieppo oltiin alun perin tuotu Suomeen lähinnä talon vanhan isännän, johtaja Aatos Kuokkasen iloksi, ja sitä käytettiinkin vain tilausajoihin. Setra aiheutti aluksi pieniä epäilyksiä kuljettajissa, sillä se oli niin pieni ja erikoinen sen ajan muihin linja-autoihin verrattuna. Ensimmäisenä kesänään Setra pääsi kuitenkin matkustamaan Varsovaan, ja tämä olikin Setran ensimmäinen pidempi keikka. Setra sai kuljettajien luottamuksen ja kiersi paljon myös Skandinaviaa ja totta kai omaa Suomenniemeämme.
Kun talon pitkäaikaisin kuljettaja Ferdinand Kuosmanen palasi syksyllä takaisin Suomeen Euroopasta, otti hän Setran omaksi nimikkoautokseen. Kuosmanen huolehtikin Setrasta ja sen huoltamisesta pääasiassa itse ja varjeli sitä kuin kalleinta silmäteräänsä. Kuosmasen mukaan Setra on ollut jo silloin varma matkakumppani, eikä mitään isoja remontteja tarvinnut tehdä enää sen jälkeen, kun etukattoikkunat saatiin pellitettyä umpeen sieltä tihkuvan veden vuoksi.
Naurubussi eli museobussimme filmitähtenä
Suomen Turistiauto vuokrasi Setran Yleisradiolle vuonna 1970 Naurubussi-nimistä lastenohjelmaa varten. Tuolloin autosta myös irrotettiin ikkunat, jotta ne eivät heijastaisi kuvatessa. Muutaman vuoden päästä Setran oli alun perin tarkoitus palata Suomen Turistiautolle, mutta STA ei huolinut Setraa takaisin, koska se ei ollut enää samassa kunnossa kuin vuokrattaessa. Tämän johdosta Yleisradio lopulta osti Setran 23.3.1972 ja maksoi siitä 2500 markkaa. Setra oli erityisen suosittu lavasteena: jossain vaiheessa se maalattiin toiselta puolelta siniseksi ja toiselta puolelta keltaiseksi, ja erästä ohjelmaa varten se tapetoitiin kauttaaltaan sanomalehdillä. Setra vietti Yleisradiolla kaiken kaikkiaan 19 vuotta ja näiden vuosien aikana se esiintyi kymmenissä ohjelmissa. Setra sai kuitenkin myös seistä rekvisiittavarastona toimivassa pommisuojassa jonkin aikaa. Tämän vuoksi Setra ei ollutkaan esimerkiksi lahonnut tai ruostunut Yleisradiolla majaillessaan.

Museobussi Sämpylä saa uuden kodin
Mobilisti-lehden numerossa 1/1989 oli pikku-Setrasta myynti-ilmoitus, kun Yleisradio halusi päästä siitä eroon. Nurmijärven Linja Oy ilmaisi kiinnostuksensa Setraa kohtaan, ja ostajien kesken järjestettiinkin tarjouskilpailu. Muita kiinnostuneita ei kuitenkaan ilmaantunut, joten Setra S 6 siirtyi tuhannella markalla Nurmijärven Linja Oy:n hoteisiin.
Uudessa kodissaankin Setra kuitenkin unohtui vuoden ajaksi tallin hämäriin ja yhtymän uuden varikon valmistuttua vuoden 1990 kevättalvella Setra hinattiin varikolle ja sen ehostus alkoi. Päämääränä oli saada Setra tismalleen siihen kuntoon, jossa se oli valmistuttuaan vuonna 1962. Setran entisöintiin on käytetty reilusti yli tuhat työtuntia ja kohtalaisesti rahaakin. Etenkin moottorin korjaaminen aiheutti haasteita, sillä vaikka Saksaan oltiinkin tiiviisti yhteydessä, ei kaikkia varaosia saatu helposti tai jopa ollenkaan. Osa varaosista onkin jouduttu teettämään erikseen. Myös kaartuvat ikkunat aiheuttivat päänvaivaa, sillä yksikään ikkuna ei ollut säilynyt ehjänä ja lasien tekeminen osoittautui suuritöiseksi urakaksi. Ensin täytyi löytää puuseppä, joka osaisi valmistaa puiset mallit rikkoutuneiden ikkunoiden tilalle. Kun muotit saatiin valmiiksi, valmistettiin niiden mukaan toiset muotit teräksestä ja viimein niiden sisäpinnalle pystyttiin valamaan kaksikerroslasi.
Museobussi Sämpylän tulevaisuus
Setra on edelleen meillä tilausajokäytössä, ja se onkin mahdollista varata käyttöön säävarauksella. Setra on kulkenut mukana matkassa monenlaisissa tilausajoissa hääjuhlista syntymäpäiviin ja kaikkea siltä väliltä. Setran kunnostamiseksi ja entisöimiseksi on tehty valtava määrä työtä, ja siksi olemmekin museobussistamme todella ylpeitä, ja haluamme sen tarinan edelleen jatkuvan. Toivomme, että Setra voi vielä pitkään ilahduttaa asiakkaitamme ja mahdollistaa erilaisen, uniikin tilausajon. Sämpylällä matkustaessa myös kuljettajamme pukeutuvat ajan henkeen sopivasti. Jos kaipaat tilausajoon hieman historian havinaa ja upeaa tunnelmaa, voit varata kuljetuksen mahtavan Sämpylämme kyydissä. Asiantunteva ja palveleva myyntimme auttaa sinua mielellään, jos sinulla on kysyttävää tilausajosta Sämpylän kyydissä.
